Monday, June 23, 2014

Wel of geen tekst?

Wel of geen tekst?

Hun namen en de groeten schrijven de meeste mensen op een ansichtkaart. Op mijn apenkaarten is dat ook zo. Maar het kan ook anders, zoals mijn Tante Betty- mijn peettante -  deed in de jaren zeventig. Hieronder een paar voorbeelden:





Weert, 16 April 1971

Beste Allemaal
Hier is Weert met een kaartje. Wij zullen Arnold maar vast met zijn verjaardag feliciteren want volgende week zullen wij wel aan het verhuizen zijn en dan komt er niet veel van. Wij zijn al bezig met kleine spullen over te brengen. Wij hebben de tijd tot 1 Mei want dan is de opzeggingstijd om. Ik zal hier vast het nieuwe adres opschrijven
P. KRAMER
SCHUTTEBEEMD.OOST 83
WEERT

NB: Mijn vader, Arnold, was jarig op 26 april.







  
Weert, 18 Nov 71

Beste Allemaal

Betty van harte gefeliciteerd met je verjaardag en hopen nog vele jaartjes er bij. Zoals je ziet zijn we weer goed in Weert aangekomen. We zijn Zondag om half vijf uit R’dam vertrokken en waren om half zeven thuis.
Piet heeft deze week de nacht dus ga ik ’s morgens maar bij Sisca koffie drinken dan is alles hier rustig. Erwin is gisteren bijna de hele dag hier geweest want Sisca moest uitslag gaan halen van de specialist waar ze voor onderzoek was geweest. Nu alles was prima in orde. Dus Betty eindig ik et de hartelijke groeten aan allemaal van ons allen uit Weert.
                                               Dag

NB: Ik ben jarig op 21 november. Mijn naam werd oorspronkelijk gespeld met een ygrec, maar dat heb ik zelf veranderd in Bettie. Piet, is mijn peetoom. Sisca mijn nicht en Erwin haar zoon. Wat opvalt in het adres dat er nu geen ‘ch’ in Veursestraatweg staat. De volgende weer wel. Volgens mij was het zonder ‘ch’.

Weert 11 Jan 71



Beste Allemaal

Even een berichtje uit Weert. Piet ligt in het ziekenhuis zooals je weet. Vandaag was hij weer een beetje te spreken. Hij heeft nog wel veel pijn en deed niets als slapen. Dat zal nu wel zoo’n beetje uitgewerkt zijn. Hoelang hij er moet blijven weet ik nog niet. Hoe is het met Betty. Ze was deze keer wel weer gauw thuis. Ik ben nu bij Sisca eten en slapen. Nu wij wensen jullie het allerbeste en de hartelijke groeten uit Weert.




Weert 28 Mrt 72

Beste Allemaal

Zojuist je brief ontvangen en alles oké. Piet is vandaag weer begonnen met werken. Ik heb de schoonmaak al zó ver klaar. De kamer en de keuken nog. Maar dat doe ik na Pasen. De treinreis was goed gegaan ik was 4 uur weer thuis. Met een trui ben ik nog steeds niet geslaagd.
Ik dacht zal je maar direct een kaartje terug schrijven want wij waren van plan om 1e Paasdag naar R’dam te gaan. Mart wil naar de A.H.O.I hallen daar is iets van vissen dus kunnen wij mee rijden. Nu Mies wij wensen jullie het allerbeste en een Zalig Pasen en allemaal de groeten van ons uit Weert.

NB: Mart is de schoonzoon en Mies is mijn moeder. Ze heette eigenlijk Marie, maar mijn tante Betty kon dat niet zeggen toen ze klein was, die zei ‘Mies’. Rotterdam wordt vaak genoemd, tante Betty en oom Piet zijn geboren in Rotterdam en ouders en broers en zussen woonden daar nog.




Weert 3 Mrt 75

Beste Allemaal

Nog even een kaartje schrijven. Ik was van plan om Donderdag naar je toe te komen tot Zaterdag en dan nog even naar R’dam dat kan ik dan gelijk waarnemen.
Hoe laat ik kom weet ik nog niet maar je zal me wel zien verschijnen. Nu allemaal vast de hartelijke groeten van ons allen uit Weert.

NB: Mijn moeder was jarig op 6 maart.

Ik heb al eerder geschreven. Verzamelen, is ook erfgoed bewaren. Dit zijn mooie voorbeelden hoe de Nederlanders in de jaren zeventig met elkaar corrrespondeerden. Een mooie zin is: 'je zal me wel zien verschijnen'. Ondenkbaar in deze tijd.

Het bijplakken van postzegels is nu ook verleden tijd. Er staat gewoon een '1' op en heeft geen echte geldigheidsdatum.

Helaas heb ik niet de brieven waarover werd gesproken. Mijn moeder en ik waren tegenpolen in verzamelen/weggooien.

No comments:

Post a Comment